RSS

Tudatedző jelmondatok

Unknown Filed Under: Címkék: , ,


I. Bevezető, ami a dharmagyakorlat alapja
Először végezz előkészítő gyakorlatokat.
Chögyam Trungpa:
A jelmondatok gyakorlása során, és a mindennapi életben fent kell tartani a tudatosságot a következőkben:
[1] az emberi élet értékessége, és egy olyan környezetben való élet lehetősége, amelyben hallhatod a Budhadharma tanításait;
[2] a halál valósága, hogy hirtelen és figyelmeztetés nélkül jön;
[3] a karma felfogása - bármit teszel, akár erényes, akár nem, csak jobban belemélyedsz az ok és okozat láncolatába; és
[4] a szenvedés elkerülhetetlensége és erőssége számodra, és minden érző lény számára.
Ezt hívják úgy, hogy „tartsd meg a négy emlékeztető attitűdjét”.

edit post

2 Responses to "Tudatedző jelmondatok"

  1. István Says:
  2. A 3. ponthoz szeretnék egy gondolatot hozzáfűzni.
    ... hely, idő ...
    Az Internet tanulásra és meditációra jó hely. Nem kell kilométereket utazni, drága jegyeket vásárolni, benzinpézt fizetni. Kíméljük a környezetet is. Távoli városokban, falvakban lakók tanulhatnak, gyakorolhatnak együtt.
    Az Interneten való tanulási és meditációs időt rugalmasan választhatjuk meg. Nincsen szabad teremhez kötve, nem kell a teremben más programhoz alkalmazkodni. A résztvevők igényeit maximálisan figyelembe lehet venni. Nem kell a buszhoz, vonathoz sietni. Az utazásra szánt időt együtt tölthetjük el - de fordíthatod más hasznos dologra is.
    A technikai lehetőségek színes tárháza áll rendelkezésre. Hang- és képanyagok megosztásával egyszerre láthatjuk a tananyagot, a meditációs tárgyat.
    Megszüntethetjük a tértől és időtől való függőségünket. A szabadság egyik legnagyszerűbb formája ez.

    István
  3. István Says:
  4. Az a tapasztalatom, hogy a dzogchen gyakorlatok előtt, egyfajta "bevezető gyakorlatokat" kell végezzek, akkor a "fő gyakorlatokra" jobban fel vagyok készülve. Könnyebben meg tudom csinálni, összeszedettebb, koncentráltabb vagyok. Maga a dzogcsen gyakorlat, a szemdzin elvégzése könnyűnek tűnik, valójában nem az. Hogy rendesen meg tudjam csinálni a gyakorlatokat, fel kell készítenem a tudatomat egy másfajta működésre. Rá kell hangolódjak a gyakorlatokra. Ez a bevezető gyakorlatsor nem mindig ugyanaz. Tértől és időtől is függ. Függ a lelki állapotomtól. Lehet rövidebb, vagy hosszabb. A gyakorlatsor körülbelül a következőkből áll: kilencszeres tisztító légzés, az elemek tisztítása, menedékvétel, bodicitta gyakorlat, Guru jóga (különböző formában, időtartamban). Változó tartalommal, változó időtartamban. Ezek a gyakorlatok kellenek még nekem ahhoz, hogy abba az állapotba jussak, hogy például a szemdzineket könnyebben, jobban meg tudjam csinálni.