RSS

Pihenj az alaya természetében, a lényegben.

István Filed Under: Címkék: , , ,

"Az első hat fajta tudat az érzéki észlelet: ...szem, fül, orr, nyelv, test, és tudat. A tudat hetedik típusa, a szennyezett elme, felhalmozódás, amit nyon-yi*-nek neveznek.
Az elme lenyugodott állapotában való pihentetésének elképzelése az, hogy meg kell szabadítania magát a hétszeres elmétől és pihenni az egyszerűségben és a tisztaságban, és a nem megkülönböztetett elmében. Elkezded érezni a látni valót, a szagot, a hangot, és minden mást, ami a hazai föld, vagy a központ terméke. Felismered őket, aztán vissza a központba, ahol a képződmények testet öltenek. Te pedig ott tartózkodsz azoknak a képződményeknek a fölöslegességében.
Az egész gondolat kidolgozása azon alapul, hogy természetesnek tartja, hogy először is, már bízol magadban. Van valami fajta feloldódásod önmagadban. Ez a végső Bodhicittára vonatkozó elképzelés. Nem kell elfutnod magadtól, hogy kapj valamit kívülről. Hazajöhetsz és ellazulhatsz. A gondolat visszatér az otthon-édes-otthon-ba."

(*A nyön yi Peter Roberts fordítása szerint: klesha mind. The Five Buddha Families and The Eight Consciousnesses)

Chogyam Trungpa


"Megtanulhatjuk megengedni a gondolatoknak, hogy menjenek és tartózkodjanak az elménk természetes állapotában, az alayában, ami jelenti minden jelenség nyitott ősi (primordialis) alapját. Képesek vagyunk az alapvető nyitottságban tartózkodni, és élvezni, hogy bármi felmerülhet anélkül, hogy nagy felhajtást csinálna."

Pema Chödrön

edit post

0 Responses to "Pihenj az alaya természetében, a lényegben."