RSS

Három akadály, három méreg és az erény három magja

István Filed Under:

...
Bármilyen agresszió, amelyet az ellenségünk nyújtott nekünk - a mi agressziónkká válhat, és lehetővé teszi az ellenségünk számára, hogy mentes legyen az agresszió bármilyen formájától. Bármilyen düh, amelyet a barátaink hoztak létre, lehetővé teszi számunkra, hogy befogadjuk a zavart, lehetővé teszi a barátaink számára, hogy megszabaduljanak a dühtől. Azoknak a közönye, akik közönyösek, akik tudatlanok, becsapottak,vagy nem gondoskodóak, lehetővé teszik számunkra, hogy magunkra vegyük a zavart, és lehetővé teszi számukra, hogy mentesek legyenek a tudatlanságtól.
...
Amikor megragadod a három mérget, mint ami a tied, amikor teljesen és tökéletesen hatalmadba keríted, amikor teljesen átveszed az irányítást fölöttük, elég érdekesen azt fogod találni, hogy a logika megfordul.Ha az agressziódnak nincs tárgya, nem tudod fenntartani az agressziót tisztán magában. Ha a dühödnek nincs tárgya,nem tudod a dühöt egymagában megtartani. Ugyanígy, nem tudod tartani a tudatlanságod sem.
Azáltal, hogy megtartod a mérget, eltávolodhatsz a mérged tárgyától, vagy a céljától ... ha a haragod nem irányul semmi felé, az agresszió szándéka szétesik.

Chogyam Trungpa


Három akadály, három méreg és az erény három alapja

Három dolog van, ami vagy méreggé válik, vagy alapja lehet a végtelen erénynek.
Atisha beszél a belső alkímiáról. A méreg nektárrá válhat, a közönséges fém arannyá változtatható.
Mi ez a három dolog? Az első az ellenszenv, a második a ragaszkodás, a harmadik a közöny. Minden iránt ellenszenvet érzel, amit nem szeretsz, ragaszkodást érzel minden iránt, amit szeretsz, és közönyt minden iránt, amit se nem szeretsz, se nem utálsz. Ez az a három akadály - a tudat e között a három akadály között létezik. A tudatnak nevezett szerkezetnek ez a három lába: ellenszenv, ragaszkodás és közöny. He te ezek között élsz, akkor a méregben élsz. Így tesszük pokollá az életet. ...

Csak figyeld meg a tudatodat, a tudatod így működik. Állandóan ezt mondogatja:"Ezt szeretem, azt nem szeretem, a többi nem érdekel!" Ez a három út, amelyen a tudat mozog. Ez a kitaposott út, ez a megszokás.
Atisha azt mondja: Ez az a három méreg, ami az erény három alapjává is válhat. Hogyan lehetséges? ... Úgy, hogy az együttérzés minőségét életre hívod. Megtanulod befogadni a szenvedést. Ha a világ összes szenvedése beléd áramlik a lélegzeteddel, hogyan lehetnél elutasító? Hogyan lehetnél ellenérzéssel, vagy közömbös bármi iránt is? Hogyan tudnál rgaszkodni bármihez is? Ha feltétel nélkül befogadod a világ összes szenvedését, feliszod azt, beviszed a szívedbe, és helyette fenntartások nélkül örömet töltesz a létezésbe ... nem csak egy bizonyos valakibe, erre emlékezz! ... mindenfelé feltétlen boldogságot árasztasz, hogyan ragaszkodhatnál hát?

Ragaszkodás, ellenszenv, közöny: mind eltűnik ezzel a kis technikával, és ezek eltűnésével a méreg nektárrá alakul, a rabszolgaságból szabadság lesz, és a pokol többé nem pokol, hanem mennyország. Abban a pillanatban megtudod: éppen ez a test a buddha, pont ez a föld a lótusz paradicsom.

OSHO

edit post

2 Responses to "Három akadály, három méreg és az erény három magja"

  1. Névtelen Says:
  2. A közönyt tartom a legveszélyesebnek, a ragaszkodást tenném második helyre és az ellenszenv talán az ami legkevésbé ártalmas.
    Szerintem.:)
    -Szilvi-
  3. István Says:
  4. A tanítók iránti tisztelet miatt ez a sorrend került fel az oldalra. Így szerepel az általam ismert szövegekben. Vannak tanítások, amelyekben öt akadályról beszélnek.
    Az akadályoknak az a feladata, hogy akadályozzon az úton való haladásban. Ha több akadály van, mindegyiken át kell kelni, hogy eljussunk a célunkhoz. A sorrend mindegy. Ahogy jönnek - egyiken a másik után. A méreg esetében is úgy gondolom, hogy mindegy, milyen sorrendben isszuk ki a méregpoharat. A vége ugyanaz.
    Talán annyit még érdemes ide írni, hogy a különböző iskolák különféleképpen viszonyulnak az akadályokhoz. A szútra útja a lemondás útja, ezért ott az akadályokat elkerülik, megszüntetik. (fogadalmak, szerzetesi élet) A tantra útján átalakítják. (tantrikus gyakorlatok) A dzogcsenben felismerik a valódi természetét, és már nem is akadály. (üresség)
    Érdemes ezeken a gondolatokon sokat elmélkedni, hasznos következtetésekre juthatunk. Szívből ajánlom Mindenkinek! Segítse a lényeket útjukon!